Управляващите представиха в Министерския съвет Национален оперативен план за справяне с COVID-19.

...
Управляващите представиха в Министерския съвет Национален оперативен план за справяне с COVID-19.
Коментари Харесай

Затягането на мерките ще се определя от интензивните легла

Управляващите представиха в Министерския съвет Национален действен проект за справяне с COVID-19. " Омикрон идва с огромна скорост към България. До този миг моделите и ограниченията бяха леко неразбираеми и донякъде се изпълняваха. Ние взехме решение да сменим този метод, изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система ", сподели министър председателят Кирил Петков, който участва онлайн. Най-критичният фактор за здравната система са интензивните кревати и съществуването на свободни кревати ще се проучва по области. А ограниченията ще бъдат избрани от интензивните кревати. 

Страната ще бъде разграничена на 6 клъстера като области, така че да не се случи дадена област да е затворена изцяло за сметка на друга. Картата ще бъде представяна всеки ден, която ще демонстрира каква е ситуацията и какво следва като прогноза в идващите 5 дни, за всяко семейство или бизнес, посредством тази прогноза да бъде подкрепено. " Тази прогноза и тази карта ще оправдае риска от последваща вълна. Приоритизирахме децата. Образованието е скъпо, когато е присъствено. Децата от първи до четвърти клас са приоритизирани ", изясни Петков.

План на държавното управление е разграничен на четири стадия. При първия заетостта на интензивните кревати е 50% - тогава ограниченията ще бъдат напълно леки. При втория стадий – 60% претовареност на интензивните кревати - се вкарват и други ограничения, само че всички бизнеси и учебни заведения към момента работят. При трети стадий – 70% претовареност на интензивните кревати стартира въвеждането на относително меки ограничения, само че децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи. При 80% % претовареност на интензивните кревати – симетрично затваряне на бизнесите, с изключение на аптеките и питателните магазини.

Когато се постановат нови противоепидемични ограничения, това би трябвало да се прави по метод, по който другите браншове да имат опция да се приготвят, посочи здравният министър Асена Сербезова. Тя уточни, че данните, които сега са на национално равнище, ще се разпределят на регионален принцип, като ще има обособени математически модели и по този начин ще стане допустимо да има от 3 до 5 дни за оповестяване на избраните ограничения. Сербезова призна, че не всеки път ще е допустимо, само че стремежът на здравните управляващи ще по-често да има време за подготовка. Новият проект регистрира характерностите на новата разновидност „ Омикрон “, чака се огромно натоварване на здравната система, само че ще има блян и за присъствен учебен развой.

Премиерът Петков показа и 10 ограничения, свързани с поддръжка на бизнеса и жителите. Това са: „ 60 на 40 ”, „ Патронажна грижа+ ”, „ Запази ме ”, Оперативна стратегия за храни или главно материално подкрепяне, Фонд на фондовете - Програма „ Възстановяване ”, през ББР - стратегия „ Възстановяване ”, през ББР - Програма „ Подкрепа на туризма ”, 9% Данък добавена стойност за компаниите в туризма и ресторантьорския бизнес, спомагателни насърчителни схеми в областта на туризма. Министър-председателят показа и нова, десета мярка. „ Тя се отнася единствено за изцяло затворени микро- и дребни предприятия. В нея ще има 20% безвъзмездна помощ от средните нетни доходи от 2021 година в размер до 100 000 лева Ако вашият бизнес е затворен поради стадий 4, държавата ще ви подкрепи за затворените дни, сподели Петков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР